Yılanlar Hakkında İnternet Ortamındaki Kopya Bilgilere Dikkat Edelim




UYARI: "Bu bilgilerin hepsi kitaplarımın içerikleridir ve kendi yorumlarımı ve görüşlerimi de kapsamaktadır. Doğada yanlış kullanacağınız her bilgiden kendiniz sorumlusunuz!


İnternet ortamında yılanlar ile ilgili çok fazla sayıda yazı ve araştırma mevcut. Yanlız bunların önemli bir kısmının birbirinin aynısı, kopyala yapıştır ve dilimize çevrilerek yayınlanmış yazılar olduğunu da göz ardı etmeyelim.

Kesinmiş gibi yazılan ve gösterilen bir iki adet bilginin eksik ve hatalı yaklaşımlara neden olacağını burada yazımda belirtmek istiyorum;

1. Zehirli yılanlar dik gözbebeklerine, zehirsiz yılanlar yuvarlak gözbebeklerine sahiptirler. (Bu kısmen eksik bir bilgidir, evet dik gözbebekleri olan yılanlar kesinlikle zehirli iken; yuvarlak gözbebeklerine sahip yılanlardan da zehirli olanlar bulunmaktadır. Çıngıraklı yılanın gözbebekleri diktir, Kobra yılanının gözbebekleri yuvarlaktır. Kobra normal sürünmesinde tanımayanlar için neredeyse yuvarlak başlı bir yılan görünümündedir)

2. Zehirli yılanlar parlak renklerde, zehirsiz yılanlar mat renklerdedir. (Tamamen yanlış bilgidir. Örneğin Boynuzlu Engerek mat koyu gridir.) Yılanlara da, mantarlarda olduğu gibi bir şüphe ile yaklaşılmalıdır. Bu arada yılanları sadece çalı dibinde değil, boyumuz yüksekliğinde ağaç ve çalılar üzerinde görebileceğimizi aklınızdan çıkartmayın.

Maxima (Yılan Zehir Faktörü): Kobra yılanının maksiması 15 civarındadır. Bu şu demek; Kobra tek ısırışta tüm zehrini salgılarsa, bu tüm zehri ile 170 cm boyunda ve 70 kg ağırlığında sağlıklı bir erkekten 15 adedini öldürebilecek zehir gücüne sahip demektir. Türkiye'de en zehirli yılanımız Engereklerdir. Bizdeki engereklerin maksiması 0,98'dir. Ama güvenmeyin organ kaybına neden olabilir.

Kutsal Zafer Şahin - 28 Mayıs 2019





Tüm yılanlara ağaçlarda bile rastlayabilirsiniz.




Zehirli Çıngıraklı Yılanların gözbebekleri dikeydir.



Zehirli Kobra Yılanlarının gözbebekleri yuvarlaktır.



Türkiye'deki engereklerin maxima (YZF/Yılan Zehir Faktörü) düşüklüğüne güvenmeyin, organ kaybına neden olabilmektedir.