Malzeme Seçiminde Dikkat Edilecek Kriterler




UYARI: "Bu bilgilerin hepsi kitaplarımın içerikleridir ve kendi yorumlarımı ve görüşlerimi de kapsamaktadır. Doğada yanlış kullanacağınız her bilgiden kendiniz sorumlusunuz!


Hangi doğa ve macera sporunu yapacak olursanız olun, önce doğru malzeme seçimine, daha doğrusu malzeme seçiminde nasıl davranmanız gerektiğine iyi karar verin.

İyi bir yol ve macera arkadaşından neler beklersiniz? Doğru arkadaş nasıl olmalıdır?

Bu sorulara vereceğiniz cevaplar ve beklentileriniz bana göre aynen malzemeleriniz için de geçerlidir. İster inanın, ister inanmayın ben onların da bir karaktere sahip olduğuna inanıyorum. Yani malzemelerimizin de. Nasıl mı? Şöyleki, mesela yol arkadaşınız olarak yanınıza alacağınız basit bir doğa yürüyüşü botunu siz ağır dağ maceranıza götürürseniz bir süre sonra huysuzlanacak ve size isyan ederek maceranıza sorun çıkartacaktır. Ya da, basit bir doğa yürüyüşüne yol arkadaşı olarak ağır bir dağ botunu seçerseniz mutlaka o da size "ben böyle bir faaliyet için sana fazla gelirim" diyerek doğa yürüyüşünü sizin için sorunlu bir hale getirecektir.

Buraya kadar şunu söylemek istiyorum, sporunuza, maksatınıza, kabiliyetinize ve amacınıza göre doğru malzemeyi seçin; Kısacası amacınızı ve kapasitenizi aşan ekipmanlara yönelmeyin. Yoksa benim size söylediğim "kapasitenizi aşanlara yönelmeyin" lafı size ağır gelmesin, yapmakta olduğunuz faaliyetin kapasitesi size ağır ve hatta acılı gelir. Malzeme seçiminde faaliyet amacınızı ve aşağıda belirteceğim kriterleri çok iyi değerlendirin.

Nedir bu kriterler?

1. Faaliyet olarak ne yapacaksınız?
2. Hangi mevsim ve hava durumu içerisinde bu faaliyeti yapacaksınız?
3. Faaliyetinizin süresi ve menzili ne kadar olacak?
4. Faaliyetinizi gerçekleştireceğiniz arazi şartları ne olacak?
5. Kondisyon durumunuz nedir?
6. Bu faaliyetleri sene içerisinde ne sıklıkla yapıyorsunuz?
7. Malzemeler hakkındaki bilgi durumunuz ve kullanma beceriniz nedir?

Burada ekonomik durumdan bahsetmiyorum bile..

Arada bir doğa sporları ile ilgilenenler, düzenli aralıklarla doğa sporları ile ilgilenenler ve sürekli olarak doğa sporları ile ilgilenenler olarak yaklaşımda bulunmak gerekir. Yani, hobi olarak deneyenler, amatör sporcular ve yaşam şekli olan profesyonellerin malzeme seçim ve kullanımları doğal olarak farklıdır.

Mesela benim farklı kullanım maksatlarında 6 sırt çantam, 6 uyku tulumum, 3 ocağım, 3 takım kamp mutfağım, içeriği yazlık ve kışlık olan ayrı bir gardrobum, 8 çift botum v.b. epey malzemem var. Tümünün kullanım maksat ve kabiliyetleri farklıdır.

Şunu da özellikle söylemek isterim ki, malzemeler size doğru işi veya işi doğru yaptırmaz, onlar sizin güvenliğinizi ve konforunuzu artırır. İşi doğru yapan kişidir. Malzemeci bir ruhla sadece hobi mi yapmak istiyorsunuz? Yoksa, o işi yaşayan, o işin adamı mı olmak istiyorsunuz? Ya da, arkasında sponsor gücü olan veya sponsor arayan yüksek hedef sporcusu musunuz? Önce buna karar verin.

Kutsal Zafer Şahin - 14 Mart 2010





Trekking yapacaklar için doğru çanta dış cepleri fazla olanlardır.



Trekking yapacaklar için doğru çanta dış cepleri az olanlardır.